Magyar Nemzeti Autósport Szövetség

Vissza a főoldalra

Ralibiztonság

Letölthető kiadványaink (a letöltéshez kattintson a képekre)

Légy biztonságban, vigyázz magadra!

Kérünk, hogy az alábbi tájékoztató tartalmát tartsd észben és a ralis élményed nem csupán izgalmas, hanem biztonságos is lesz! Mindannyian azért vagyunk itt, hogy a lehető legközelebb kerüljünk az autókhoz, az akcióhoz és élvezzük a versenyt. Ám a rali szigorú határokon belül zajlik és nincs lehetőség a hibákra. Olvasd el a biztonsági információkat, kövesd a biztonsági személyzet és a sportbírók utasításait! Vigyázzatok egymásra és érezzétek jól magatokat!
A motorsport veszélyeket rejthet – ezért van szükségünk a segítségedre. A versenyzőknek támadhat technikai gondjuk, vagy adódhat más ok, ami miatt képtelenek az autójukat az úton tartani. Emiatt kiemelten fontos, hogy te, mint szurkoló, hol állsz. Az alábbi grafikák megmutatják a veszélyes helyeket, ahol tilos tartózkodni.

Biztonsági tájékoztató

Kérjük, alaposan tanulmányozd az alábbi biztonsági tájékoztatót és a mellékelt illusztrációkat annak érdekében, hogy a verseny látogatása minden pillanatban biztonságos legyen!

Foglald el időben a helyedet!
A gyorsasági szakasz rajtja előtti 2 óra során több biztonsági autó teljesíti a szakaszt és ellenőrzi a biztonságos lebonyolítás feltételeit. Kérjük, hogy legkésőbb 30 perccel a rajt előtt foglald el a helyedet a kijelölt nézői pontokon! Utána a pályára lépni tilos és életveszélyes!
Csak a kijelölt nézői pontokon tartózkodj!
Kérünk, hogy csak a zöld szalaggal kijelölt nézői pontokról figyeld a versenyt! Ezeken a területeken szolgáltatásokkal, vendéglátással, kiegészítő programokkal is készülünk. A pályának háttal állni vagy lefeküdni itt is tilos! Légy éber és figyeld, mi történik a pályán!
Légy éber, minden pillanatban!
Indulás előtt kérjük, ellenőrizd az időjárás-előrejelzést, öltözz az évszaknak megfelelően, viselj kényelmes cipőt és időben érkezz, beleszámítva a parkolás és az esetleges séta idejét! Váratlan kiürítés esetén kövesd a hatóságok, a sportbírók és a biztonsági személyzet útmutatását!
Ne menj nézők elől elzárt területekre!
Táblákkal és piros szalaggal jelölt, nézők elől elzárt területen tilos és életveszélyes tartózkodni! Ezen belül szigorúan tilos és életveszélyes a kanyarok külső ívén, ugratók és lassítók közelében, valamint a pálya szintjénél alacsonyabban fekvő területeken nézni a versenyt!
Ahol soha ne tartózkodj!
Tilos és életveszélyes kordonok és falak elé, szalagkorlátok és fák elé vagy mögé állni, mert ezek nem képesek megállítani egy irányíthatatlan versenyautót. Nézők elől elzárt területen a kőfelverődés is balesetveszélyes! Mindig tervezz előre menekülési útvonalat!
Kövesd a biztonsági személyzet utasításait!
Kérünk, hogy mindig kövesd a hatóságok, a sportbírók, és a biztonsági személyzet utasításait saját magad és a résztvevők biztonsága érdekében! A szabályok be nem tartása miatt veszély alakulhat ki, ennek elkerülése érdekében a szakasz csúszhat vagy törölhetik a versenyprogramból.
Ne mássz fel semmire a pálya környékén!
Tilos és életveszélyes felmászni a gyorsasági szakaszt övező fákra, kordonokra, kerítésekre, oszlopokra, terelő elemekre, bálákra, gumifalakra, lassítókra és egyéb természetes vagy telepített tereptárgyra!
Ne gyújts tüzet és óvd a természetet!
A verseny területén tilos a tűzgyújtás! Kérünk, hogy fokozottan óvd a természetet, csak a kijelölt útvonalon közlekedj és a zöld szalaggal kijelölt nézői ponton tartózkodj, ne szemetelj, a keletkezett hulladékot a kihelyezett zsákokba gyűjtsd össze!
Fém tárgyakat elvinni tilos!
Fém tárgyakat (például autóalkatrészeket vagy katonai területeken töltényhüvelyeket) tilos felvenni és elvinni, ez fokozottan balesetveszélyes! Amennyiben ilyet találsz, jelezd a biztonsági személyzetnek! A táblákkal és piros szalaggal jelölt, nézők elől elzárt területre szigorúan tilos és életveszélyes a belépés!

Partner szervezetek